23/9/10

Ντομάτα deep (dip)

Στη Σαντορίνη, σε ένα υπέροχο οινοποιείο με θέα στη θάλασσα, μας σέρβιραν κομμάτια τυρί, παξιμάδια και πελτέ ντομάτας με ελαιόλαδο για να συνοδεύσουμε τα κρασιά που δοκιμάζαμε. Έτσι, σκέφτηκα να φτιάξω έναν αρωματικό πελτέ για να βουτάμε τα παξιμαδάκια και τα κριτσίνια μας. Αν υπάρχει σπιτικός πελτές από καμιά χρυσοχέρα γιαγιά ή καμιά θεία ακόμα καλύτερα. Αλλιώς, γίνεται και με έτοιμο γνωστών ετικετών.

Υλικά:
1 κούπα σπιτικό πελτέ ή 1 κουτάκι έτοιμο των 400gr
1-2 κουτ.σούπας ξύδι βαλσάμικο
3-4 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο τσακισμένη (κλατσ μια με το γουδοχέρι)
1 κουτ.γλυκού πιπέρι ροζ και μαύρους κόκκους χοντροκοπανισμένους (νταπ-νταπ-νταπ με το γουδοχέρι)
1 κλαδάκι δεντρολίβανο ελαφρά κοπανισμένο να βγάλει το άρωμά του (ταπ-ταπ-ταπ με την ανάποδη του μαχαιριού πάνω στο ξύλο)
1 δαφνόφυλλο

Εκτέλεση:
Πολύ δύσκολη, απαιτεί χρόνο και μεγάλη εμπειρία! Όλα μαζί ανακάτεμα και κλείσιμο σε βαζάκι καλύπτοντας την επιφάνεια πάνω πάνω με μια στρώση λάδι. Σε δυο τρεις μέρες έχει πάρει τις γεύσεις από τα μυρωδικά. Σερβίρουμε σε μπολάκι σκέτο πελτέ με λάδι (χωρίς τα αρωματικά), και βουτάμε φρυγανισμένο ψωμί ή παξιμάδι. Πίνουμε κρασί Σαντορινιό ή άλλο.

1 σχόλιο:

popelix είπε...

Λαμπρή ντοματο-ιδέα! Ευχαριστούμε.