9/8/09

Ντοματάκια λιαστά

Υλικά:
ντοματάκια μακρόστενα (πομοντόρι) ώριμα αλλά όχι παραγινωμένα.
αλάτι, καλύτερα ανθό, αλλιώς ότι έχουμε.

ταψί, τούλι, μανταλάκια

Για το βαζάκι: λάδι, μυρωδικά της αρεσκίας μας (σκόρδο, μαϊντανό ή βασιλικό, κόκκους πιπεριών, πιπερίτσα καυτερή, κάπαρη).

Εκτέλεση:
Τα πλένουμε και τα κόβουμε κατά μήκος στη μέση. Τα αραδιάζουμε στο ταψί με την κομμένη πλευρά από πάνω και αλατίζουμε χωρίς να το παρακάνουμε. Σκεπάζουμε με το τούλι που το στερεώνουμε με μανταλάκια, και τα βγάζουμε στον ήλιο. Την νύχτα τα μαζεύουμε, τη μέρα τα βγάζουμε να λιαστούν.
Είναι έτοιμα όταν στεγνώσουν και δεν βγάζουν πια ζουμί, χωρίς όμως να πετσιάσουν τελείως και να μείνει σκέτο φλούδι. (Τώρα που είναι Αύγουστος περίπου μια εβδομάδα)

Τα βάζουμε σε βαζάκι με τα μυρωδικά, και καλύπτουμε με λάδι.

Τα χρησιμοποιούμε για να εμπλουτίζουμε σαλάτες, για μακαρονάδες μαζί με παρμεζάνα, ή με ξύδι μπαλσάμικο στο πιατάκι για το τσίπουρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: