28/6/09

Κάπαρη στο ξύδι

Η κάπαρη μαζεύεται κατά τον Μάιο.
Μαζεύουμε μπουμπούκια κάπαρης και τα βάζουμε σε νερό. Ξαπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα για 10 περίππου μέρες. Στραγγίζουμε και βάζουμε την κάπαρη σε βαζάκι. Προσθέτουμε λίγο αλατάκι και μια πρέζα ζάχαρη, και απογεμίζουμε το βαζάκι με λευκό ξύδι. Σε λίγες μέρες αρχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε.

Τουρσί γίνονται και τα βλαστάρια της κάπαρης, οι τρυφερές κορφούλες που δεν έχουν αγκαθάκια. Δεν θέλουν ξεπίκρισμα αλλά ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό, και μετά στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας και στο βαζάκι όπως τα μπουμπούκια.




6 σχόλια:

katerina είπε...

Μαμ΄α ευχαριστώ...είσαι πολύ γλυκιά.

Αρχοντία είπε...

Την είχα ξεχάσει, και εδώ έξω είναι γεμάτος ο τόπος... θα μαζέψω κι εγώ αύριο!

Ανώνυμος είπε...

Ξέρετε πως φτιάχνουμε τουρσί το αγγουράκι κάπαρης;

Αρχοντία είπε...

Δυστυχώς όχι, δεν το ξέρω...
Θα ρωτήσω όμως.
Αν πειραματιζόμουν μόνη μου θα έκανα 2 δοκιμές:
1: θα δοκίμαζα την ίδια διαδικασία με την κάπαρη.
2: Θα δοκίμαζα να τα ζεματίσω πρώτα, και μετά να τα βάλω στο ξύδι όπως την κάπαρη.

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙΑ ΤΗΣ ΚΑΠΑΡΗΣ ΠΡΙΝ ΤΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΠΙΚΡΙΣΟΥΝ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΤΑ ΖΕΜΑΤΙΣΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ

Arhontia είπε...

Ναι... όντως μου ανοίγουν κάπως. Δεν το ήξερα για το ζεμάτισμα, ευχαριστώ πολύ!!