12/2/09

Ζαχαρωμένες φλούδες πορτοκαλιού ή άλλων εσπεριδοειδών

Καθόλου πικρές και πολύ αρωματικές! Τρώγονται όπως είναι, χρησιμεύουν για γαρνίρισμα παγωτού ή άλλων γλυκών, για κρέπες, ή για σοκολατάκια βουτηγμένες σε μαύρη ή λευκή σοκολάτα.

Υλικά:

3 μεγάλα χοντρόφλουδα πορτοκάλια (ή ανάλογη ποσότητα λεμονιών ή γρέιπ φρουτ)

1,5 κούπα ζάχαρη

1 κούπα νερό

προαιρετικά 2 λωβοί πράσινου καρδάμωμου (κακουλέ) για άρωμα - ανοίγουμε τους λωβούς και χρησιμοποιούμε τα σποράκια

(για άρωμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ότι θέλετε, γαρύφαλο, αστεροειδές, βανίλια, ή τίποτα)

Εκτέλεση:

Πλένουμε πολύ καλά, τρίβοντας τα πορτοκάλια καλά με καινούριο συρμάτινο σφουγκάρι. Στύβουμε τα πορτοκάλια και δίνουμε το χυμό στο παιδί.

Αφαιρούμε από τις πορτοκαλόκουπες μια ροδέλα γύρω από το κοτσάνι και γύρω από τον αφαλό, και κόβουμε σε μπαστουνάκια όπως είναι, με τα υπολείμματα της σάρκας επάνω τους.

Βάζουμε σε κατσαρολάκι με κρύο νερό, να πάρει βράση για 2-3 λεπτά, πετάμε το νερό και επαναλαμβάνουμε... 4 νερά πετάμε.


Βάζουμε στο κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό και τα σπόρια του καρδάμωμου, και μόλις βράσει ρίχνουμε τις φλούδες. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά, να γίνουν διάφανες, και να μείνει ελάχιστο σιρόπι. Αφήνουμε στην κατσαρόλα σκεπασμένο με πετσέτα όλη νύχτα να τραβήξουν οι φλούδες.

Την άλλη μέρα είναι έτοιμο να καταναλωθεί ως γλυκό του κουταλιού.

Για να ζαχαρώσουν, τις στραγγίζουμε, και τις αραδιάζουμε στη λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Στεγνώνουμε στο φούρνο, στους 90 βαθμούς για μία περίπου ώρα.

Μπορεί να γίνει το ίδιο και με ολόκληρες φέτες με τη σάρκα του φρούτου πάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: