Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μαύρες ώριμες ελιές

Τις ελιές μας τις έχουμε ήδη μαζέψει από τον Νοέμβρη. Ότι υπήρχε δηλαδή, γιατί ήταν η κακή χρονιά φέτος και δεν βοήθησε καθόλου κι ο καιρός. Η σοδειά στις ελιές μας, πάει χρόνο παρά χρόνο: έναν χρόνο πλούσια, έναν χρόνο φτωχή. Φέτος είμαστε στον "παρά" χρόνο... της φτωχής σοδειάς.
Όπως κάθε χρόνο, ένα δεντράκι το κράτησα ατρύγητο, να ωριμάσουν οι ελιές πάνω στο δέντρο να γλυκάνουν, να τις μαζέψω ώριμες, όταν είναι πια σχεδόν έτοιμες να πέσουν μόνες τους και να φτιάξω τις ελιές του αρχηγού.
Ευχαριστιέμαι πολύ με κάτι απλές γεύσεις όπως αυτές της ελιάς, του λαδιού, του ζεστού ψωμιού και της ρίγανης, οι οποίες σε συνδυασμό και σε διάφορες παραλλαγές σύμφωνα με την εποχή (φέτα, ντομάτα καλοκαιρινή, κάπαρη), μπορούν να με ικανοποιήσουν το ίδιο με ένα πολύπλοκα μαγειρεμένο φαγητό.
Αυτή τη φορά,  παρέα με τη Δήμητρα (βλ. προηγούμενο post που γλύφει τα δαχτυλάκια) μαζέψαμε μιά μία τις ώριμες ελίτσες, τις πλύναμε, τις αλατίσαμε και τις βάλαμε στο καλαθάκι να γίνουν γιατί κρατάνε λίγο, δεν είναι αρκετά ώριμες για να φτιάξουμε του αρχηγού - θα τις κάνουμε θρούμπες. Θέλαμε όμως και το μεζέ μας, γιατί νωρίτερα είχαμε ζυμώσει λίγο ψωμί και το είχαμε αφήσει να ανεβαίνει μέχρι να τελειώσουμε με τις ελιές και να το ψήσουμε. Έτσι, αφού βάλαμε το ψωμί στο φούρνο, και η Δήμητρα κάθισε στο σκαμνί της να παρακολουθεί πότε θα είναι έτοιμο για να με ειδοποιήσει (!), έφτιαξα με λίγες από τις περσινές ελιές μια
ταπενάντ (συγχωρήστε τα γαλλικά μου, είναι ανύπαρκτα, με τη γαλλίδα φίλη που μου έδωσε τη συνταγή συννενοούμασταν στα ιταλικά - καταλαβαίνετε συννενόηση τώρα, ελλάδα/γαλλία στα ιταλικά)


1 κούπα ελιές μαύρες καθαρισμένες από τα κουκούτσια.
6-7 φιλεταρισμένες αντσούγιες
1 κουτ. σούπας κάπαρη (συνταγή για σπιτική κάπαρη προσεχώς, το Μάιο τη μαζεύουμε)
1 σκελίδα σκόρδο χωρίς το φύτρο
1/3 κούπας ελαιόλαδο
1-2 κουτ. σούπας λεμόνι (πρόσθεσα και 1 κουτ. μπαλσάμικο)
1 κουτ. σούπας φρέσκια ρίγανη (αυτή τη φορά δεν είχα, με την ξερή δεν είναι το ίδιο, τελικά έβαλα λίγα φυλλαράκια δεντρολίβανο από τη γλάστρα)

Τα αναμείξαμε σε χαμηλή ταχύτητα στο μούλτι - αλλιώς γουδί και υπομονή.

Μέχρι να το ετοιμάσουμε, ψήθηκε και το ψωμί, τα βάλαμε κάτω με τη Δήμητρα και... κρίμα που ήταν αφόρτιστη η μηχανή, γιατί θα βλέπατε 3 χρονών μωρό να τρώει ψωμί βούτα στο λάδι και στη ταπενάντ!

Σχόλια

Ο χρήστης Δημιουργία είπε…
Ομορφο ακουγεται το ταπεναντ,και με φρεσκο ψωμι για βουτες ακομα καλυτερα.
Ο χρήστης Aspa είπε…
Οι ελιές είναι η απόλυτη αγαπημένη λιχουδιά της Εβελίνας! Θα δοκιμάσω την ταπενάντ χωρίς φυσικά να της πω για τις ατζούγιες. Πιστεύω ότι θα της αρέσει!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αρχοντία πολύ ωραία,εύκολη και γρήγορη συνταγή.
smp
Ο χρήστης katerina είπε…
Η συνταγή για την παρασκευή κάπαρης θ΄αργήσει; εχω μαζέψει κάπαρες και δε ξέρω πως να τις φτιάξω..

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο. Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού. Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου. Υλικά: 60 σύκα μέτρια 6 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι) γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών) αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση: Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν είναι δύσκολο, μόνο χ

Κάπαρη στο ξύδι

Η κάπαρη μαζεύεται κατά τον Μάιο. Μαζεύουμε μπουμπούκια κάπαρης και τα βάζουμε σε νερό. Ξαπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα για 10 περίππου μέρες. Στραγγίζουμε και βάζουμε την κάπαρη σε βαζάκι. Προσθέτουμε λίγο αλατάκι και μια πρέζα ζάχαρη, και απογεμίζουμε το βαζάκι με λευκό ξύδι. Σε λίγες μέρες αρχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε. Τουρσί γίνονται και τα βλαστάρια της κάπαρης, οι τρυφερές κορφούλες που δεν έχουν αγκαθάκια. Δεν θέλουν ξεπίκρισμα αλλά ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό, και μετά στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας και στο βαζάκι όπως τα μπουμπούκια.

Μπισκότα λαδιού με πορτοκάλι: τα cookies α λα ελληνικά

American cookies, chocolate chip cookies, ότι μπορείτε να φανταστείτε σε cookie το έχω δοκιμάσει για τη Δήμητρα. Με κάθε νέα συνταγή που δοκιμάζω ενθουσιάζομαι! Άλλη έχει μαύρη ζάχαρη - από τα αγαπημένα μου συστατικά. Άλλη φυστικοβούτυρο, άλλη σταφίδες, άλλη καρύδι ή φουντούκι, άλλη βούτυρο γάλακτος... Και κάθε φορά η Δήμητρα με προσγειώνει απότομα! Δεν της αρέσουν - δεν τα τρώει - τέλος! Και -όπως πάντα- κατά τύχη, έρχεται η μεγάλη ανακάλυψη και η ανατροπή όλων των δεδομένων. Με ότι υλικά υπήρχαν πρόχειρα στο σπίτι, μαστόρεψα μέσα σε λίγα λεπτά, κάτι μπισκοτάκια, που έγιναν ανάρπαστα! Τα έψηνα την ώρα που η Δήμητρα ήταν στο μπάνιο, και με το που βγήκε βρεγμένη και τυλιγμένη με την πετσέτα, δοκίμασε το πρώτο, ζεστό ακόμα από το ταψί. Αυτό ήταν! Έρωτας με την πρώτη ματιά! Όπως είναι φυσικό η συνταγή καταγράφηκε όσο είχα φρέσκες τις αναλογίες, και θα εκτελείται σε μόνιμη βάση για πρωινό, κολατσιό κ.τ.λ. Μπισκότα λαδιού με πορτοκάλι. Υλικά: 3 κούπες γεμάτες ως επάνω αλεύρι για όλε