Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κολοκυθoκεφτέδες

Γενικά χρησιμοποιώ το τηγάνι όσο λιγότερο γίνεται. Τόσο για λόγους υγείας, όσο και γιατί δεν μου αρέσει η βαριά γεύση του τηγανητού, βρίσκω οτι καλύπτει την πραγματική γεύση των συστατικών. Οι ψευτοκεφτέδες όμως μας αρέσουν πολύ. Εχω λοιπόν τροποποιήσει πολλές από τις γνωστές παραδοσιακές συνταγές, ώστε να αποφεύγω το τηγάνι. Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο γευστικά, και πολύ πιο υγιεινό.
Υλικά:
5 μέτρια κολοκυθάκια τριμμένα στο χοντρό τρίφτη, αλατισμένα και στυμένα
2 κρεμμυδάκια φρέσκα,
ανιθο και μαιντανό ψιλοκομμένα
500-600 γρ τυριά τριμμένα (εγώ βάζω ανθότυρο-φέτα-κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα σε ίσες ποσότητες)
2 αυγά
4 κουτ.σούπας αλεύρι
1 +1/2 κουτ.γλυκού μπέικιν
αλάτι - πιπέρι

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί σαν να είναι κιμάς και πλάθουμε μπιφτέκια.Για το ψήσιμο έχουμε τις εξής επιλογές:

1) Αλευρώνουμε και τηγανίζουμε - δεν το κάνω ποτέ!
2) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, 25 λεπτά, μέσα στις θηκούλες για muffins, αλλά γεμισμένες μέχρι τη μέση.

Η ίδια συνταγή γίνεται πολύ ωραία και με κίτρινη κολοκύθα.Επίσης κάνω παραλλαγή ντοματοκεφτέδων, με ντομάτα κομμένη κυβάκια, αλατισμένη και στυμένη - εδώ όμως αλλάζω τα μυρωδικά και βάζω δυόσμο φρέσκο ή ρίγανη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο. Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού. Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου. Υλικά: 60 σύκα μέτρια 6 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι) γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών) αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση: Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν είναι δύσκολο, μόνο χ

Κάπαρη στο ξύδι

Η κάπαρη μαζεύεται κατά τον Μάιο. Μαζεύουμε μπουμπούκια κάπαρης και τα βάζουμε σε νερό. Ξαπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα για 10 περίππου μέρες. Στραγγίζουμε και βάζουμε την κάπαρη σε βαζάκι. Προσθέτουμε λίγο αλατάκι και μια πρέζα ζάχαρη, και απογεμίζουμε το βαζάκι με λευκό ξύδι. Σε λίγες μέρες αρχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε. Τουρσί γίνονται και τα βλαστάρια της κάπαρης, οι τρυφερές κορφούλες που δεν έχουν αγκαθάκια. Δεν θέλουν ξεπίκρισμα αλλά ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό, και μετά στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας και στο βαζάκι όπως τα μπουμπούκια.

Μαγειρίτσα - δεν θέλει κόπο!

Παρεξηγημένο φαγητό - τάχα δύσκολο, θέλει κόπο, χρόνο κ.τ.λ. Μύθος! Όλη η δουλειά είναι το πλύσιμο και το κόψιμο των υλικών. Ούτε ζεμάτισμα ούτε τσιγάρισμα ούτε πολλά σκεύη λερωμένα. Ιδού λοιπόν πώς μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα και με εγγυημένη επιτυχία: Υλικά: 1 συκωταριά πλυμένη και κομμένη κομματάκια ψιλά ή χοντρά όπως σας αρέσει 5 μαρούλια πλυμένα και χοντροκομμένα 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα πλυμένα και κομμένα ροδέλες 1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο αλάτι και πιπέρι λάδι περίπου 1 κούπα ή κατά τη συνήθειά σας 2 αυγά 1-2 λεμόνια το χυμό 1 κ.σ. κορν φλάουρ διαλυμένο μέσα στο χυμό από τα 2 παραπάνω λεμόνια Εκτέλεση: Ανάβουμε το φούρνο να κάψει στο φούλ, αντιστάσεις πάνω κάτω. Όλα τα λαχανικά και μυρωδικά μέσα σε μια γάστρα ή βαθύ ταψί, και από πάνω η συκωταριά, όλα αλατοπιπερωμένα. Θα ξεχειλίσει η γάστρα αλλά μήν φοβηθείτε, με το ψήσιμο μένουν τα μισά.  Περιλούζουμε με το λάδι και βάζουμε στον φούρνο που τον χαμηλώνουμε στο