Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κουραμπιέδες με βούτυρο και αμύγδαλα

Για να ολοκληρωθεί η χριστουγεννιάτικη γευστική τριλογία: Σπιτικοί και βουτυρένιοι, μοσχομυρωδάτοι και αφράτοι. Συνταγή πετυχημένη και αγαπημένη τόσο, που τους φτιάχνω και εκτός γιορτών (χωρίς άχνη) για τον καφέ μας, αντί για cookies.

Υλικά:

500 γρ βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
1 κούπα ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
1 κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα, καβουρντισμένα ελαφρά και χοντροτριμμένα
6 κούπες αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο (περίπου 1 kgr)
2 κουτ.γλυκού μπέικιν πάουντερ1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
2 κρόκους αυγού
2 βανίλιες

Για το πασπάλισμα: 3-4 πακέτα ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη, 1-2 κουτ. σούπας ανθόνερο
Εκτέλεση:

Λόγω της προηγούμενης εμπειρίας, ετοιμάζουμε το μωρό: φόρμα εκστρατίας κ.τ.λ. και το τοποθετούμε στον πάγκο της κουζίνας αφού έτσι κι αλλιώς εκεί θα καταλήξει.
Βάζουμε όλα τα υλικά σε λεκανίτσα και ζυμώνουμε να γίνει ομοιογενής ζύμη.
Βάζουμε λίγο συμπληρωματικό βούτυρο, γιατί στο μεταξύ το μωρό έβαλε δαχτυλάκι στα υλικά και γλείψε-γλείψε αφαίρεσε αρκετή από την αρχική ποσότητα.
Αφήνουμε τη ζύμη 1 ώρα στο ψυγείο.Βγάζουμε το μωρό από το ψυγείο και κλείνουμε την πόρτα, γιατί άμα μείνει εκεί να παρακολουθεί τόση ώρα τη ζύμη, θα κάνουμε απόψυξη. Για να το πείσουμε να μείνει εκτός ψυγείου, ψήνουμε κατεπειγόντως 4-5 κομμάτια από τη ζύμη σαν κουλουράκια και του τα δίνουμε, γιατί έτσι που φωνάζει "- μάαααμμμ", οι γείτονες θα νομίζουν ότι το αφήνουμε νηστικό.
Ζυμώνουμε τους κουραμπιέδες και τους τοποθετούμε πάνω σε αντικολητικό χαρτί. Δυσκολεύουν λίγο στο πλάσιμο γιατί η ζύμη σκληραίνει στο ψυγείο, αλλά είναι απαραίτητο για να βγεί κουραμπιές. Αν ψηθεί κατ'ευθείαν φουσκώνει πιο πολύ στο ψήσιμο και βγαίνει σαν κουλουράκι.
Στρώνουμε ένα χαλάκι έξω από το φούρνο ή τοποθετούμε σκαμνάκι αναλόγου μεγέθους, για να παρακολουθεί το αστέρι μας την πρόοδο του ψησίματος χωρίς να του παγώσει... η πάνα.Ψήνουμε στους 180 βαθμούς με αέρα, στη μέση του φούρνου, 13-15 λεπτά την κάθε λαμαρίνα. Δεν πρέπει να σκουρήνουν αλλά να μείνουν λευκοί. Μην φοβηθείτε αν είναι μαλακοί μόλις βγούν, κρυώνοντας σκληραίνουν.

Τώρα το άχνισμα: Έχουμε μπόλικη άχνη κοσκινισμένη σε δυο μπώλ, και σε ένα καθαρό ψεκαστήρι σαν αυτό που ψεκάζουμε τα ρούχα βάζουμε το ανθόνερο και το απογεμίζουμε με νερό. Αφήνουμε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν λίγο, τους ψεκάζουμε με νερό και τους ρίχνουμε στο πρώτο μπωλ να πασπαλιστούν και τους αφήνουμε μέχρι να βγεί η επόμενη φουρνιά. Τους ρίχνουμε στο δεύτερο μπωλ και τους αφήνουμε μέχρι να κρυώσουν καλά.Tip: Στο μωρό δίνουμε χωρίς άχνη, πρώτον για να μην τρώει τόση ζάχαρη, και δεύτερον για να μην ζαχαρώσει μέχρι και τις μαξιλαροθήκες στο σπίτι.
Και η παραλλαγή: βουτηγμένοι σε λυωμένη σοκολάτα και καβουρντισμένο αμύγδαλο. Για τους μισούς από την παραπάνω δοσολογία, χρειάστηκα 250γρ. κουβερτούρα, που την έλειωσα σε μπαιν μαρί μαζί με 2 κουτ. σούπας βούτυρο και 2 κουτ. σούπας γάλα εβαπορέ. Βούτηξα τους κουραμπιέδες και από τις δύο μεριές, και μετά στο αμύγδαλο, και τους άφησα πάνω σε λαδόκολα να κρυώσει καλά η σοκολάτα και να σκληρύνει. Με την ίδια ζύμη έκανα μερικούς μακρόστενους σαν βουτήματα, που βολεύουν για κέρασμα γιατί τους πιάνεις από την άκρη που δεν έχει σοκολάτα και δεν λερώνεσαι.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Kαι από εδώ να σου ευχηθώ, καλορίζικο το νέο μυρωδάτο σου μποκ και θα χαρώ να δω και νέες σου συνταγές, που με τόσο κατανοητό κια ευκολο τρόπο προσφέρεις. Θα ήθελα λίγο να προσέξεις τη θερμοκρασία.
Και πάλι καλώς όρισες!!!
Ηλιάννα
Ο χρήστης Αρχοντία είπε…
Ευχαριστώ!!
Τί έγινε με τη θερμοκρασία; Τους δοκίμασες και ήταν πολύ υψηλή; Πολύ χαμηλή;
Διαφέρει και από κουζίνα σε κουζίνα... Στης μαμάς μου π.χ. τους ψήνουμε στους 170, είναι πιο δυνατή η κουζίνα της.
Ο χρήστης Αρχοντία είπε…
Για τις συνταγές, μεταφέρω πρώτα τις παλιές, που είναι αρκετή δουλειά, και μετά θα συνεχίσω με ότι καινούριο φτιάχνω.
Ο χρήστης Aspa είπε…
Καταδιασκέδασα με τη συμμετοχή του μωρού στην παρασκευή της συνταγής! Θα παρακολουθώ το blog, πάντα χρειάζομαι ιδέες για … μαμ!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Kαλημέρα, Αρχοντία και καλή εβδομάδα!
Από εδώ νομίζω θα είναι καλύτερα να δημοσιεύεις τις συνταγές σου, για να τις βρίσκουμε μαζεμένες!!!!
Όσο για τη θερμοκρασία, παλαιότερα ειχα φτιάξει διάφορες πολύ καλές και πετυχημένες (γεμιστές πιπεριές φλωρίνης, τσουρέκι σαν σου ...)με ένα μικρό πρόβλημα στη θερμοκρασία του φούρνου.
Βέβαια θα μού πεις ότι φούρνος από φούρνο διαφέρει....ναι, αλλά δεν είχα πρόβλημα με άλλες συνταγές. Εσύ ξέρεις καλύτερα και θα μάς διαφωτίζεις για τη θερμοκρασία και το ύψος του ταψιού στο φούρνο, καθώς και αν είναι με αέρα ή όχι.
Τους κουραμπιέδες δεν τους έφτιαξα, γιατί δεν τους τρώει η οικογένεια....μόνο μελομακάρονα.
Απλά χρησιμοποίησα την τελευταία σου συνταγή για να γράψω τις παρατηρήσεις μου, που όμως αποσκοπούν στο να τελειοποιήσουν τις συνταγές σου. Να είσαι καλά εσύ και η οικογένειά σου και φιλιά στη Δημητρούλα!!!!!!!
Ηλιάννα

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο. Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού. Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου. Υλικά: 60 σύκα μέτρια 6 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι) γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών) αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση: Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν είναι δύσκολο, μόνο χ

Κάπαρη στο ξύδι

Η κάπαρη μαζεύεται κατά τον Μάιο. Μαζεύουμε μπουμπούκια κάπαρης και τα βάζουμε σε νερό. Ξαπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα για 10 περίππου μέρες. Στραγγίζουμε και βάζουμε την κάπαρη σε βαζάκι. Προσθέτουμε λίγο αλατάκι και μια πρέζα ζάχαρη, και απογεμίζουμε το βαζάκι με λευκό ξύδι. Σε λίγες μέρες αρχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε. Τουρσί γίνονται και τα βλαστάρια της κάπαρης, οι τρυφερές κορφούλες που δεν έχουν αγκαθάκια. Δεν θέλουν ξεπίκρισμα αλλά ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό, και μετά στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας και στο βαζάκι όπως τα μπουμπούκια.

Μπισκότα λαδιού με πορτοκάλι: τα cookies α λα ελληνικά

American cookies, chocolate chip cookies, ότι μπορείτε να φανταστείτε σε cookie το έχω δοκιμάσει για τη Δήμητρα. Με κάθε νέα συνταγή που δοκιμάζω ενθουσιάζομαι! Άλλη έχει μαύρη ζάχαρη - από τα αγαπημένα μου συστατικά. Άλλη φυστικοβούτυρο, άλλη σταφίδες, άλλη καρύδι ή φουντούκι, άλλη βούτυρο γάλακτος... Και κάθε φορά η Δήμητρα με προσγειώνει απότομα! Δεν της αρέσουν - δεν τα τρώει - τέλος! Και -όπως πάντα- κατά τύχη, έρχεται η μεγάλη ανακάλυψη και η ανατροπή όλων των δεδομένων. Με ότι υλικά υπήρχαν πρόχειρα στο σπίτι, μαστόρεψα μέσα σε λίγα λεπτά, κάτι μπισκοτάκια, που έγιναν ανάρπαστα! Τα έψηνα την ώρα που η Δήμητρα ήταν στο μπάνιο, και με το που βγήκε βρεγμένη και τυλιγμένη με την πετσέτα, δοκίμασε το πρώτο, ζεστό ακόμα από το ταψί. Αυτό ήταν! Έρωτας με την πρώτη ματιά! Όπως είναι φυσικό η συνταγή καταγράφηκε όσο είχα φρέσκες τις αναλογίες, και θα εκτελείται σε μόνιμη βάση για πρωινό, κολατσιό κ.τ.λ. Μπισκότα λαδιού με πορτοκάλι. Υλικά: 3 κούπες γεμάτες ως επάνω αλεύρι για όλε