Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πέστο δυόσμου

Με αρχή τη γνωστή pesto al Genovese με βασιλικό, σκόρδο, παρμεζάνα και κουκουνάρι, πειραματίστηκα και με άλλα αρωματικά. Μια και μου αρέσει πολύ ο δυόσμος έκανα και μ'αυτόν μια δοκιμή. Το αποτέλεσμα είναι μια πάστα με πολύ έντονο άρωμα, που τη χρησιμοποιώ σε μικρές ποσότητες.

Ανακατεμένη με λίγο από το νερό όπου έβρασαν σε ζυμαρικά με μοτσαρέλλα ή παρμεζάνα, ωμή ντομάτα, και χρωματιστές πιπεριές.
Για να αρωματίζω το λάδι ή τις σως για τις σαλάτες ή τα ψητά λαχανικά.
Πάνω σε φέτες φωμιού πρίν το ψήσω ελαφρά στο γκρίλ.
Παρμεζάνα δεν βάζω μέσα στην πάστα, αλλά προσθέτω μετά αν θέλω ανάλογα με το πιάτο.


Πήρα 1 μεγάλο μάτσο δυόσμο, τον έπλυνα και έκοψα μόνο τα φύλλα. Βγήκαν ένα μεγάλο πιάτο της σούπας.
1 φλυτζ.τσαγιού λάδι ελιάς
1 φλυτζ.τσαγιού αμύγδαλο ασπρισμένο και ελαφρά καβουρντισμένο (ή κουκουνάρι ή καρύδι)
2 σκελίδες σκόρδο χωρίς το εσωτερικό φύτρο
αλάτι, πιπέρι πράσινο, και λίγο μπούκοβο
1 πρέζα ζάχαρη


Η παραδοσιακή συνταγή προβλέπει αργό και κοπιαστικό χτύπημα σε γουδί. Τέτοιο εργαλείο δεν έχω, αλλά ούτε και για την υπομονή μου φημίζομαι. Τα χτύπησα όλα μαζί στο μούλτι - κανένας σεβασμός στην παράδοση.
Εβαλα την πάστα σε ένα αποστειρωμένο βάζο, και κάλυψα την επιφάνεια με λάδι. Το συντηρώ μέχρι τέλους στο ψυγείο. Όποτε τη χρησιμοποιώ, φροντίζω να ξανακαλύπτω την επιφάνεια με λάδι για να μην έρχεται σε επαφή με τον αέρα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο. Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού. Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου. Υλικά: 60 σύκα μέτρια 6 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι) γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών) αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση: Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν είναι δύσκολο, μόνο χ

Κάπαρη στο ξύδι

Η κάπαρη μαζεύεται κατά τον Μάιο. Μαζεύουμε μπουμπούκια κάπαρης και τα βάζουμε σε νερό. Ξαπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα για 10 περίππου μέρες. Στραγγίζουμε και βάζουμε την κάπαρη σε βαζάκι. Προσθέτουμε λίγο αλατάκι και μια πρέζα ζάχαρη, και απογεμίζουμε το βαζάκι με λευκό ξύδι. Σε λίγες μέρες αρχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε. Τουρσί γίνονται και τα βλαστάρια της κάπαρης, οι τρυφερές κορφούλες που δεν έχουν αγκαθάκια. Δεν θέλουν ξεπίκρισμα αλλά ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό, και μετά στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας και στο βαζάκι όπως τα μπουμπούκια.

Μπισκότα λαδιού με πορτοκάλι: τα cookies α λα ελληνικά

American cookies, chocolate chip cookies, ότι μπορείτε να φανταστείτε σε cookie το έχω δοκιμάσει για τη Δήμητρα. Με κάθε νέα συνταγή που δοκιμάζω ενθουσιάζομαι! Άλλη έχει μαύρη ζάχαρη - από τα αγαπημένα μου συστατικά. Άλλη φυστικοβούτυρο, άλλη σταφίδες, άλλη καρύδι ή φουντούκι, άλλη βούτυρο γάλακτος... Και κάθε φορά η Δήμητρα με προσγειώνει απότομα! Δεν της αρέσουν - δεν τα τρώει - τέλος! Και -όπως πάντα- κατά τύχη, έρχεται η μεγάλη ανακάλυψη και η ανατροπή όλων των δεδομένων. Με ότι υλικά υπήρχαν πρόχειρα στο σπίτι, μαστόρεψα μέσα σε λίγα λεπτά, κάτι μπισκοτάκια, που έγιναν ανάρπαστα! Τα έψηνα την ώρα που η Δήμητρα ήταν στο μπάνιο, και με το που βγήκε βρεγμένη και τυλιγμένη με την πετσέτα, δοκίμασε το πρώτο, ζεστό ακόμα από το ταψί. Αυτό ήταν! Έρωτας με την πρώτη ματιά! Όπως είναι φυσικό η συνταγή καταγράφηκε όσο είχα φρέσκες τις αναλογίες, και θα εκτελείται σε μόνιμη βάση για πρωινό, κολατσιό κ.τ.λ. Μπισκότα λαδιού με πορτοκάλι. Υλικά: 3 κούπες γεμάτες ως επάνω αλεύρι για όλε