Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπισκότα αφρός

Πολύ πολύ αφράτα μπισκότα. Συνιστώ κυρίως την παραλλαγή με το λεμόνι, που μου αρέσουν με το τσάι μου. Η μικρή μου όμως, προτιμάει σαφώς αυτά με το σουσάμι, ενώ η καστανή ζάχαρη αρέσει στον μπαμπά μας με τον καφέ του.


Υλικά:
2 κούπες αλεύρι
1 κούπα νισεστέ ή κορν φλάουερ (το ίδιο είναι)
1 κούπα ζάχαρη άχνη
1/2 κούπα αμύγδαλα τριμμένα και καβουρντισμένα
250 γρ. βούτυρο γάλακτος
1,5 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
1 αυγό
1/2 ποτυράκι κρασιού κονιάκ

Για τη διακόσμηση: γάλα εβαπορέ, σουσάμι, καστανή ζάχαρη, λευκή ζάχαρη, χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι.

Εκτέλεση:
Βάζουμε το χυμό με το ξύσμα σε μπολάκι να μαρινάρεται όσο θα ετοιμάζουμε τη ζύμη.
Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το νισεστέ και την άχνη. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε να γίνει ομοιογενής ζύμη. Αφήνουμε να σταθεί 20-30 λεπτά.
Πλάθουμε τα μπισκότα και τα αραδιάζουμε στις λαμαρίνες που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.
Για αυτά με το σουσάμι και την καστανή ζάχαρη, αλοίφουμε με το πινέλο ένα ένα μπισκότο με γάλα εβαπορέ, και το πιέζουμε στο σησάμι ή την καστανή ζάχαρη να κολλήσει μια καλή στρώση.
Για αυτά με το λεμόνι, αλοίφουμε με το πινέλο ένα ένα μπισκότο με το χυμό του λεμονιού, φροντίζοντας να μείνει πάνω του και αρκετό ξύσμα, και αμέσως το βουτάμε σε απλή ζάχαρη να κολλήσει μια καλή στρώση πάνω του.
Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς με αέρα, στη μέση του φούρνου, 13-15 λεπτά. Δεν πρέπει να σκουρήνουν, αλλά να μείνουν λευκά. Μην φοβηθείτε αν είναι μαλακά βγαίνοντας από τον φούρνο, σκληραίνουν καθώς κρυώνουν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο. Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού. Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου. Υλικά: 60 σύκα μέτρια 6 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι) γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών) αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση: Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν είναι δύσκολο, μόνο χ

Κάπαρη στο ξύδι

Η κάπαρη μαζεύεται κατά τον Μάιο. Μαζεύουμε μπουμπούκια κάπαρης και τα βάζουμε σε νερό. Ξαπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα για 10 περίππου μέρες. Στραγγίζουμε και βάζουμε την κάπαρη σε βαζάκι. Προσθέτουμε λίγο αλατάκι και μια πρέζα ζάχαρη, και απογεμίζουμε το βαζάκι με λευκό ξύδι. Σε λίγες μέρες αρχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε. Τουρσί γίνονται και τα βλαστάρια της κάπαρης, οι τρυφερές κορφούλες που δεν έχουν αγκαθάκια. Δεν θέλουν ξεπίκρισμα αλλά ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό, και μετά στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας και στο βαζάκι όπως τα μπουμπούκια.

Μπισκότα λαδιού με πορτοκάλι: τα cookies α λα ελληνικά

American cookies, chocolate chip cookies, ότι μπορείτε να φανταστείτε σε cookie το έχω δοκιμάσει για τη Δήμητρα. Με κάθε νέα συνταγή που δοκιμάζω ενθουσιάζομαι! Άλλη έχει μαύρη ζάχαρη - από τα αγαπημένα μου συστατικά. Άλλη φυστικοβούτυρο, άλλη σταφίδες, άλλη καρύδι ή φουντούκι, άλλη βούτυρο γάλακτος... Και κάθε φορά η Δήμητρα με προσγειώνει απότομα! Δεν της αρέσουν - δεν τα τρώει - τέλος! Και -όπως πάντα- κατά τύχη, έρχεται η μεγάλη ανακάλυψη και η ανατροπή όλων των δεδομένων. Με ότι υλικά υπήρχαν πρόχειρα στο σπίτι, μαστόρεψα μέσα σε λίγα λεπτά, κάτι μπισκοτάκια, που έγιναν ανάρπαστα! Τα έψηνα την ώρα που η Δήμητρα ήταν στο μπάνιο, και με το που βγήκε βρεγμένη και τυλιγμένη με την πετσέτα, δοκίμασε το πρώτο, ζεστό ακόμα από το ταψί. Αυτό ήταν! Έρωτας με την πρώτη ματιά! Όπως είναι φυσικό η συνταγή καταγράφηκε όσο είχα φρέσκες τις αναλογίες, και θα εκτελείται σε μόνιμη βάση για πρωινό, κολατσιό κ.τ.λ. Μπισκότα λαδιού με πορτοκάλι. Υλικά: 3 κούπες γεμάτες ως επάνω αλεύρι για όλε