15/12/08

Μπισκότα αφρός

Πολύ πολύ αφράτα μπισκότα. Συνιστώ κυρίως την παραλλαγή με το λεμόνι, που μου αρέσουν με το τσάι μου. Η μικρή μου όμως, προτιμάει σαφώς αυτά με το σουσάμι, ενώ η καστανή ζάχαρη αρέσει στον μπαμπά μας με τον καφέ του.


Υλικά:
2 κούπες αλεύρι
1 κούπα νισεστέ ή κορν φλάουερ (το ίδιο είναι)
1 κούπα ζάχαρη άχνη
1/2 κούπα αμύγδαλα τριμμένα και καβουρντισμένα
250 γρ. βούτυρο γάλακτος
1,5 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
1 αυγό
1/2 ποτυράκι κρασιού κονιάκ

Για τη διακόσμηση: γάλα εβαπορέ, σουσάμι, καστανή ζάχαρη, λευκή ζάχαρη, χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι.

Εκτέλεση:
Βάζουμε το χυμό με το ξύσμα σε μπολάκι να μαρινάρεται όσο θα ετοιμάζουμε τη ζύμη.
Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το νισεστέ και την άχνη. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε να γίνει ομοιογενής ζύμη. Αφήνουμε να σταθεί 20-30 λεπτά.
Πλάθουμε τα μπισκότα και τα αραδιάζουμε στις λαμαρίνες που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.
Για αυτά με το σουσάμι και την καστανή ζάχαρη, αλοίφουμε με το πινέλο ένα ένα μπισκότο με γάλα εβαπορέ, και το πιέζουμε στο σησάμι ή την καστανή ζάχαρη να κολλήσει μια καλή στρώση.
Για αυτά με το λεμόνι, αλοίφουμε με το πινέλο ένα ένα μπισκότο με το χυμό του λεμονιού, φροντίζοντας να μείνει πάνω του και αρκετό ξύσμα, και αμέσως το βουτάμε σε απλή ζάχαρη να κολλήσει μια καλή στρώση πάνω του.
Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς με αέρα, στη μέση του φούρνου, 13-15 λεπτά. Δεν πρέπει να σκουρήνουν, αλλά να μείνουν λευκά. Μην φοβηθείτε αν είναι μαλακά βγαίνοντας από τον φούρνο, σκληραίνουν καθώς κρυώνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: