Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μηλόπιτες και μηλόπιτες...


Οι συνταγές μηλόπιτας που υπάρχουν ανά τον κόσμο, πρέπει να είναι περισσότερες από τις ποικιλίες του ίδιου του μήλου. Αυτή είναι μια παραλλαγή στην οποία τα μήλα δεν μαγειρεύονται, αλλά μπαίνουν ωμά στη ζύμη.
Η μηλόπιτα αυτή υποτίθεται οτι πρέπει να "σταθεί" και να κόβεται την επόμενη μέρα ή πάντως αρκετές ώρες μετά το ψήσιμο. Είναι πολύ τραγανή την πρώτη μέρα, ενώ την δεύτερη μαλακώνει και δένει η γεύση της γέμισης με τη ζύμη.
Οι γνώμες διχάζονται για το αν είναι καλύτερη την πρώτη ή τη δεύτερη μέρα, τραγανή ή μελωμένη, γεγονός πάντως είναι ότι δεν έχει μείνει ποτέ παραπάνω από μιάμιση μέρα για να προλάβω να αποφασίσω πώς μου αρέσει καλύτερα.


Ζύμη:
1 πακέτο 250 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
3 - 3 1/2 φλυτζ. τσαγιού αλεύρι up (ή απλό + 1 κουτ.γλ.μπέικιν)
1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 αυγό
1 σφηνάκι κονιάκ
1 βανίλια
1/2 κουτ. γλυκού μαχλέπι


Τα ζυμώνουμε όλα μαζί να γίνουν ομοιογενής ζύμη, και την αφήνουμε σκεπασμένη στην άκρη, να "σταθεί" μέχρι να τρίψουμε τα μήλα και να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα.


Γέμιση:
6 μεγάλα κίτρινα μήλα
1 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλυτζ. τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό (+ 4-5 κουτ. σούπας επιπλέον για το πασπάλισμα)
1-2 ή και 3 κουτ. γλυκού κανέλλα


Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα μήλα στο χοντρό τρίφτη, και ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά ( εκτός από τις 4-5 κουτ. σιμιγδάλι)


Για το άλειμα:
1 αυγό
1 κουτ.σούπας γάλα εβαπορέ
1 κουτ.σούπας ζάχαρη
1/2 κουτ.γλυκού κανέλλα

Χτυπάμε ελαφρά με ένα πηρούνι τα υλικά όλα μαζί.

Συναρμολόγηση:
Βουτυρώνουμε και ζαχαρώνουμε μια φόρμα για τάρτες ή ένα ταψάκι διαμέτρου 30 εκ. περίπου.

Παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και τ' ανοίγουμε με τα χέρια ή με πλάστη, πάνω σε μια λαδόκολλα, σε φύλλο τόσο που να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα της φόρμας. Με τη λαδόκολλα το μεταφέρουμε στη φόρμα και το στρώνουμε. Πασπαλίζουμε με 2-3 κουταλιές σιμιγδάλι, ρίχνουμε τη γέμιση και πασπαλίζουμε με ακόμα 2-3 κουταλιές σιμιγδάλι. Από πάνω φτιάχνουμε κορδόνια με την υπόλοιπη ζύμη και καλύπτουμε τοποθετώντας τα οριζόντια και διαγώνια, σχηματίζοντας ρόμβους. Με πινέλο αλείφουμε καλά όλη την επιφάνεια της ζύμης με το χτυπημένο αυγό.
Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180-190 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω-κάτω, στην κάτω θέση του φούρνου, 50' λεπτά.
Στη γέμιση μπορεί να προστεθεί και 1 φλυτζάνι καρύδι χοντροτριμμένο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο. Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού. Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου. Υλικά: 60 σύκα μέτρια 6 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι) γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών) αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση: Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν είναι δύσκολο, μόνο χ

Κάπαρη στο ξύδι

Η κάπαρη μαζεύεται κατά τον Μάιο. Μαζεύουμε μπουμπούκια κάπαρης και τα βάζουμε σε νερό. Ξαπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα για 10 περίππου μέρες. Στραγγίζουμε και βάζουμε την κάπαρη σε βαζάκι. Προσθέτουμε λίγο αλατάκι και μια πρέζα ζάχαρη, και απογεμίζουμε το βαζάκι με λευκό ξύδι. Σε λίγες μέρες αρχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε. Τουρσί γίνονται και τα βλαστάρια της κάπαρης, οι τρυφερές κορφούλες που δεν έχουν αγκαθάκια. Δεν θέλουν ξεπίκρισμα αλλά ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό, και μετά στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας και στο βαζάκι όπως τα μπουμπούκια.

Μπισκότα λαδιού με πορτοκάλι: τα cookies α λα ελληνικά

American cookies, chocolate chip cookies, ότι μπορείτε να φανταστείτε σε cookie το έχω δοκιμάσει για τη Δήμητρα. Με κάθε νέα συνταγή που δοκιμάζω ενθουσιάζομαι! Άλλη έχει μαύρη ζάχαρη - από τα αγαπημένα μου συστατικά. Άλλη φυστικοβούτυρο, άλλη σταφίδες, άλλη καρύδι ή φουντούκι, άλλη βούτυρο γάλακτος... Και κάθε φορά η Δήμητρα με προσγειώνει απότομα! Δεν της αρέσουν - δεν τα τρώει - τέλος! Και -όπως πάντα- κατά τύχη, έρχεται η μεγάλη ανακάλυψη και η ανατροπή όλων των δεδομένων. Με ότι υλικά υπήρχαν πρόχειρα στο σπίτι, μαστόρεψα μέσα σε λίγα λεπτά, κάτι μπισκοτάκια, που έγιναν ανάρπαστα! Τα έψηνα την ώρα που η Δήμητρα ήταν στο μπάνιο, και με το που βγήκε βρεγμένη και τυλιγμένη με την πετσέτα, δοκίμασε το πρώτο, ζεστό ακόμα από το ταψί. Αυτό ήταν! Έρωτας με την πρώτη ματιά! Όπως είναι φυσικό η συνταγή καταγράφηκε όσο είχα φρέσκες τις αναλογίες, και θα εκτελείται σε μόνιμη βάση για πρωινό, κολατσιό κ.τ.λ. Μπισκότα λαδιού με πορτοκάλι. Υλικά: 3 κούπες γεμάτες ως επάνω αλεύρι για όλε